onsdag 10 augusti 2011

BLOGGUPPGIFT A: NYHETSVÄRDERING


Det vi läser i våra tidningar, lyssnar på radion, ser på tv, eller på nätet av information och nyheter, det är resultatet av insamling av information, bearbetning, redigering och allt annat som föregår presentationen av nyheten/artikeln/händelsen. Den senaste tiden har nyhetsflödet handlat om morden i samband med terrordåden i Oslo och Utöya där 78 personer fick sätta livet till vid en bilbomb utanför regeringskansliet i Oslo och massmord på ungdomar vid ett politiskt ungdomsförbundsmöte . I Syrien dödar regimen urskillningslöst regimmotståndare. I England sitter Julian Assange, grundaren av Wikileaks, fortfarande i husarrest i väntan på ett avgörande om han ska utlämnas till Sverige. Här står han anklagad för att ha våldtagit två kvinnor. Socialdemokraterna har fått en ny partiledare, Håkan Juholt. På kort tid har Maud Olofsson (C) och Lars Ohly (V) meddelat att de inte ställer upp till nyval som ordförande i respektive partier. Det jäser även hos Kristdemokraterna efter det dåliga valresultatet vid förra höstens val.
Det damfotbollslandslaget knep en bronsmedalj vid VM i Tyskland. Etc.
Din första blogguppgift går ut på att under den kommande veckan (vecka 37) välja minst två händelser ur nyhetsfloden och reflektera kring varför just de har publicerats som nyheter. Du väljer själv vilka medier du hämtar dina exempel från. När du skriver ditt inlägg är det viktigt att du inte bara ”tycker” om nyheterna utan hänvisar till den etablerade kunskap och de teorier om nyhetsvärdering som du kanske har tillgodogjort dig under tidigare mediestudier, eller som du får möjlighet att fördjupa dig i nu. Håkan Hvitfelt samt Johan Galtung är ett par forskare som har tittat närmare på nyhetsvärderingens värld. Läs gärna också Bengt Johanssons färska studie av nyhetsvärdering vid svenska nyhetsredaktioner:
http://miun.diva-portal.org/smash/record.jsf?searchId=1&pid=diva2:226990
Länka dig vidare till materialet genom att trycka på FULLTEXT01

För snart två år sedan sände det mediegranskande P1-programmet ”Medierna” ett intressant inslag om nyhetsvärdering. Programmet beskriver hur New Orleansbornas oro för orkanen Gustav totalt dominerade nyhetsförmedlingen, samtidigt som översvämningen i Indien drabbade miljontals, och jordskalvet i Kina gjorde hundratusentals människor hemlösa. Amerikanska katastrofer betraktas som åtta gånger ”viktigare” än asiatiska, konstateras i programmet. Lyssna gärna! Du hittar programmet via ”Mediernas” podradiosida, där du kan ladda hem filen eller lyssna direkt (6/9-08, reportaget om nyhetsvärdering sänds de sista tio minuterna):
http://www.sr.se/cgi-bin/P1/program/laddaner.asp?ProgramID=2795

Mediekompassen, som tidigare hette ”Tidningen i skolan” är en organisation som också kan vara till hjälp:
www.mediekompass

1 kommentar:

  1. Hej Gary,
    har sökt närmare information om längd, antal tecken el. ord, för blogg inlägget men inte lyckats. Har vi några anvisningar kring det tro?

    tack för svar,

    Johanna Pihl

    SvaraRadera